Väkivalta johtuu menettämisen pelosta
“Älkää kysykö, mistä johtuu väkivalta!
Älkää kysykö, mistä johtuu päihdeongelma!”
julisti Pelle Miljoona reilusti yli 40 vuotta sitten biisissään Väkivalta ja päihdeongelma.
Moni on silti viime viikkoina kysynyt, mistä väkivalta johtuu.
Väkivalta johtuu aina pelosta, lähes aina menettämisen pelosta.
Ihminen pelkää menettävänsä jotain itselleen hyvin tärkeää ja sortuu käyttämään väkivaltaa, jotta pelko ei toteutuisi.
Onneksi suurin osa ihmisistä pelkää väkivallan käyttämisen seurauksia enemmän kuin mitään muuta, eikä siksi sorru helposti käyttämään väkivaltaa.
Joskus menettämisen pelko kasvaa kuitenkin väkivallan käyttämisen seurausten pelkoa suuremmaksi: väkivaltaa on jopa hyväksyttävää käyttää itsepuolustukseksi, kun on syytä pelätä menettävänsä henkensä.
Väkivalta johtuu hyvin usein vallan menettämisen pelosta. Vallan menettämisen pelossa hyökätään sen tahon kimppuun, jonka uskotaan vaarantavan vallan. Hyökkäyksen kohde taas käyttää väkivaltaa pelätessään menettävänsä henkensä tai itsenäisyytensä.
Väkivaltaa käytetään myös kunnian menettämisen pelon takia.
Lähisuhteissa väkivaltaa käytetään jopa ihmissuhteen menettämisen pelon takia.
Koska väkivalta johtuu aina pelosta, väkivalta ei vähene lietsomalla pelkoja. Pelkojen lietsominen lisää väkivaltaa. Lopeta siis pelkojen lietsominen, vaikka se myisikin hyvin tuotteitasi!
Frozen-animaatioelokuvan nähneet tietävät, että rakkaus voittaa pelon. Kaikki ihmiset tarvitsevat rakkautta. Ihmisen pahin pelko on jäädä ilman rakkautta. Ihminen ei voi elää hyvää elämää ilman rakkautta.
Mutta enhän voi päättää, että rakastan? Vai voinko?
Rakastuminen on tunne, mutta rakastaminen on päätös!
Voi olla hyvin vaikeaa hyväksyä se tosiasia, että rakastaminen on tahdonalainen päätös. Tarinoissa ja medioissa ylikorostuu romanttinen rakkaus, joka on kiistämättä tunne, johon emme oikein voi itse vaikuttaa. Mutta romanttinen rakkaus on vain yksi rakkauden lajeista.
Rakkauden lajit ovat: kiintymysrakkaus, ystävyysrakkaus, romanttinen rakkaus ja lähimmäisen rakkaus. Nämä rakkauden lajit sisältävät eri suhteissa rakkauden kolmea eri ainesosaa, jotka ovat: tarverakkaus (en pärjää ilman sinua), lahjarakkaus (saan antaa rakkautta) ja arvostusrakkaus (esim. haltioituminen).
Rakkaus on päätös uhrautua jonkin suuremman eteen. Rakkaus on työtä, tahtomista, jonka avulla asioista tulee kestävämpiä: ihmissuhteista, työstä ja koko yhteiskunnasta.
Kun tarkastelet maailmaa rakkauden katseella, löydät hyvän!
Juho Honkanen
filosofian maisteri
Unelmakone.com, Helsinki
Helsingin Sanomat julkaisi tämän mielipidekirjoituksen keksimällään, harhaanjohtavalla otsikolla: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010858100.html.